zo waarlijk helpe mij God almachtig


zo waarlijk helpe mij God almachtig 1.0

smeekbede in een gestandaardiseerde formulering waarmee men Gods hulp en bijstand vraagt of toewenst, vaak bij een afscheid of bij een belangrijke, risicovolle onderneming
Ook de tekst van de eed die wordt afgelegd bij het aanvaarden van een openbaar ambt, het getuigen in een rechtszaak of door militairen bij hun benoeming. Deze eed kan vervangen worden door een belofte of verklaring.
Zie ook : zo helpe mij God

Algemene voorbeelden


In Nederland wordt de eed afgelegd met de woorden: "Ik zweer dat ik..." of "Zweert u dat u...". De beëdigde bekrachtigt ten slotte de eed met het zogenaamde spreekgebaar (de wijs- en middelvinger van de rechterhand omhoog met de duim gekruist over de gebogen ringvinger en pink) waarbij hij zegt: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig".

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eed

Bij mijn installatie als lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland in april 1999 vroeg ik de commissaris van de Koningin dr. Van Kemenade de tekst van de eed te mogen wijzigen. Zoals algemeen bekend luidt die: "Zo waarlijk helpe mij God Almachtig." Men kan ook kiezen voor de belofte: "Dat verklaar en beloof ik."

https://www.rd.nl/oud/001109home.html?pg=opin%2F001109opin01.html,

Ik zweerde mijn land trouw met de hand op de bijbel. Ik zei: 'zo waarlijk helpe mij god almachtig'.

Berthold 1200, Paul Koeck,